top of page
  • Wim Haghenbeek

De fauna van Camp Nou moet tijdelijk verhuizen

Bijgewerkt op: 8 mei

In de thuishaven van FC Barcelona zingen er niet alleen supporterskoren, ook tientallen vogelsoorten bakenen er al fluitend hun territorium af. Sinds de opening van Camp Nou in 1957 zijn de spleten en uithoeken van het stadion niet alleen de woonst van vogels maar ook van reptielen en vleermuizen.


De organisatie Galanthus Natura werkte samen met de club een plan uit om tijdens de onlangs gestarte verbouwingswerken de fauna te verhuizen naar andere gebouwen van de stad zoals Sagrada Familia, grote gebouwen in de modernistische Eixample wijk en kerken in de oude stadskern, waar ook hun soortgenoten nestelen.

Om de overgang voor de dieren niet te bruusk te maken, is er vorig jaar al begonnen met het opvullen van gaten waar nesten worden gebouwd en werden bewegingssensoren geïnstalleerd om dieren te bevrijden die eventueel zouden opgesloten geraken.


Tijdens de verbouwingen, die over drie jaar zouden moeten beëindigd zijn, zullen artificiële nesten aangebracht worden. FC Barcelona wil zijn installaties niet alleen meer groener maken op het vlak van energie efficiëntie en recycleerbare materialen maar ook wat betreft het conserveren en uitbreiden van de biodiversiteit in de stad. De structuur van Camp Nou is als het ware een enorme klif voor vogels en de club wil dat zo houden.


Barça onderneemt deze stappen niet alleen uit ecologische overwegingen maar ook om geen milieudelicten te begaan tegen beschermde diersoorten. De werken staan daarom onder toezicht van de Catalaanse regering en het stadsbestuur. De toegepaste technieken zullen ongetwijfeld een precedent vormen voor de stadionplannen van andere Spaanse voetbalclubs.


Begin dit jaar bracht FC Barcelona in het Catalaans en Spaans een biodiversiteit gids uit met informatie over de 31 vogelsoorten, 2 reptielen en 1 zoogdier die in Camp Nou wonen.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page