top of page
  • Wim Haghenbeek

CHUPA CHUPS, pop art op een lekstok

Bijgewerkt op: 8 mei

Een Chupa Chups is een lolly en een van de meest rendabele Spaanse uitvindingen ooit. De merknaam is een woordspeling van het Spaanse werkwoord chupar: zuigen, sabbelen. Het logo is een creatie van de Catalaanse surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. Het op de kleuren van de Spaanse vlag gebaseerde ontwerp is zo kinderlijk eenvoudig dat Dali slechts een uur nodig had om het op papier te zetten. Rode, blinkende letters met een gele achtergrond in de vorm van een margriet.

dali

De uitvinder van deze lekkernij heet Enric Bernat. Zijn eerste snoepgoed op een stokje zag het licht in 1958. Elf jaar later besloot hij om zijn product internationaal te lanceren en nam hij Dali onder de arm om het logo in een nieuwe vorm te gieten. Het resultaat is een staaltje pop art dat van Chupa Chups een wereldspeler heeft gemaakt. Net zoals Andy Warhol Campbell’s heeft geholpen om de supermarkten te veroveren, hielp Dali om kinderen in 108 landen over de 5 wereldcontinenten te snoepen zonder hun handen vuil te maken.


Enric Bernat was in het door de Franco dictatuur internationaal geïsoleerde Spanje een visionair op het vlak van (guerilla)marketing en merchandising. Om in de beginjaren het merk te positioneren en de distributie te verhogen, schonken vertegenwoordigers in de buurt van scholen, die bij potentiële verkooppunten waren gelegen, 1 peseta aan de scholieren (prijs in die tijd van een Chupa Chups lekstok) zodat de kinderen in de nabije winkels naar de lolly’s zouden vragen. Op die manier hapten weigerachtige winkeliers sneller toe wanneer de vertegenwoordiger de volgende keer over de vloer kwam. Die reden met in het oog springende Seat 600 autootjes Spanje rond om de verkoopspunten te bevoorraden met lekstokken en displays om dichtbij de kassa te zetten.


rueda_chupa_chups

Bernat slaagde er via een vriend ook in om Chupa Chups met colasmaak binnen te smokkelen in de legendarische detectiveserie Kojak. De kale acteur Telly Savalas nam tussen 1973 en 1978 in iedere aflevering van Kojak een lollipop in de mond waardoor hij de wereldverovering van Chupa Chups een ferme duw in de rug gaf. Twee decennia later had Chupa Chups de eer om als eerste lolly ooit in het heelal te worden geconsumeerd. De verkoop in Rusland kende in 1995 een ongezien hoogtepunt doordat kosmonauten in het Russische ruimtestation MIR zich te goed aan Bernats uitvinding.


kojak
cruijff-chupa-chups

Ook volwassenen lusten dus Chupa Chups. Er zijn mensen die er naar terug grijpen uit heimwee naar hun kindertijd, om niet te eten tussen de maaltijden, om tot rust te komen of zich beter te concentreren en ex-rokers onderdrukken er het verlangen naar nicotine en het fysieke gevoel van de sigaret mee. Na een zware hartoperatie in 1991 had Johan Cruijff geen andere keuze dan onmiddellijk te stoppen met roken. Als succesvol FC Barcelona trainer verbeet hij voortaan tijdens de wedstrijden de stress vanop de bank met een Chupa Chups: een van de meest iconische beelden van het Spanje van de jaren 90. Toen de architect van de Barça voetbalfilosofie op 24 maart 2016 stierf, lagen er tussen de vele bloemen van de fans aan het Camp Nou stadion ook Chupa Chups lolly’s.


In 2006, 3 jaar na de dood van Enric Bernat, besloot zijn familie om het sinds de eeuwwisseling verlieslatende bedrijf te verkopen aan de Italiaans-Nederlandse multinational Perfetti Van Melle.

chupa-chups

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page