top of page
  • Wim Haghenbeek

De BKF leunstoel, een vlinder om op te zitten

Bijgewerkt op: 8 mei

In 1938 vonden de Catalaan Antonio Bonet Castellana en de Argentijnen Juan Kurchan en Jorge Ferrari Hardoy de BKF leunstoel uit, genoemd naar de initialen van hun familienamen.


Antonio Bonet Castellana leerde de twee Argentijnen kennen in Parijs tijdens de Wereldtentoonstelling van 1937 waar hij meewerkte aan het Spaanse paviljoen. Tijdens zijn verblijf in Parijs nam hij van de gelegenheid gebruik om contact op te nemen met de vermaarde architectenstudio van Le Corbusier. Daar overtuigden Corbusiers occasionele medewerkers Kurchan en Ferrari hem om de onstabiele politieke toestand in Spanje te ontvluchten en mee naar Buenos Aires te verhuizen. Samen stichtten ze een jaar later de architectengroep Austral en ontwierpen ze de vlindervormige BKF stoel.


bkf

Een vlinder om op te zitten


De drie inspireerden zich op een vouwstoel uit 1881 van de Engelsman Joseph B. Hendy: vier houten driehoeken met dierenhuid bespannen. Later werd deze campingstoel in spe “Tripolina” gedoopt omdat het Italiaanse leger de stoel gebruikte tijdens de kolonisering van Libië.


Tripolina

Tripolina


De BKF is een heel eenvoudige en praktische stoel die bestaat uit een structuur van twee V-vormige ijzeren staven overtrokken met natuurleer en heeft noch een uitgesproken rugleuning noch armleuningen. De stoel past zich aan aan je zitpositie waardoor je als het ware een hangmat gevoel krijgt. 

ontwerp-bkf

Het Amerikaanse bedrijf Knoll bracht de stoel in 1945 in produktie. Tegen 1955 was het minimalistische meubelstuk alleen al in de VS vijf miljoen keer over de toonbank gegaan.

De BKF is een van de meest gekopieerde stoelen van de twintigste eeuw. Voor het geraamte van de stoel wordt de dag van vandaag eerder staal gebruikt en er zijn ook exemplaren op de markt met een stoffen overtrek.


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page