top of page
  • Wim Haghenbeek

De ex-bisschop van Solsona stapt in het huwelijksbootje

Bijgewerkt op: 8 mei

Fundamentalistische katholieken en extreemrechts vinden mekaar vlot de laatste tijd in Spanje in thema’s als gendergelijkheid, abortus en het afdoen van LGBTI als een ideologie.


Een greep uit gebeurtenissen van de laatste twee maanden. Terwijl het fysiek geweld op homo’s toeneemt, organiseerde halverwege september een groep neonazi’s een optocht tegen de LGBTI gemeenschap in de Madrileense homowijk Chueca. De ultrarechtse partij Vox distantieerde zich ervan en insinueerde opgezet spel van links. Het stadsbestuur van Toledo verwijderde een affiche van de singer-songwriter Zahara na een klacht van Vox. Die vond de foto een belediging aan het adres van de Maagd Maria. Ook in Toledo werd de kathedraal ritueel gereinigd na de opnames van een sensuele videoclip in de kerk. Aan abortusklinieken worden mensen lastig gevallen door gelovigen en in Solsona, het kleinste bisdom van Catalonië, nam de reactionaire bisschop Xavier Novell eind augustus ontslag wegens persoonlijke redenen.


Al snel lekte uit dat zijn “persoonlijke redenen” fysieke liefde is voor een 38 jarige psychologe, auteur van twee erotische romans met satanistische inslag en moeder van twee kinderen. Novell is niet de eerste geestelijke, en hij zal niet de laatste zijn, die zijn pij aan de wilgen hangt wegens zondigen tegen het celibaat. Wat echter de wenkbrauwen doet fronsen, is dat de voormalige bisschop jarenlang straffeloos haat heeft gezaaid tegen homoseksuelen. Toen hij in november 2010 op 41 jarige leeftijd de jongste bisschop van Spanje werd, riep zijn reactionaire visie op de kern van het christendom meteen voor- en tegenstand op. Het zorgde ervoor dat hij door de Catalaanse gemeente Cervera persona non grata werd verklaard. Hij beschouwde zichzelf als authentiek en hij verzekerde dat het hem niet kon schelen wat de goegemeente van hem dacht.


Homoseksualiteit wijtte hij toe aan de afwezigheid aan een vaderfiguur en hij vond dat er geen plaats voor is in de Kerk. Ook verwierp hij voorbehoedsmiddelen, euthanasie en abortus, verzette hij zich tegen seks voor louter genot en gaf hij af op gescheiden mensen. Hij was overtuigd dat hoe radicaler de Kerk zich opstelde, hoe gemakkelijker het zou zijn om nieuwe gelovigen aan te trekken. Collega bisschoppen berispten hem omdat hij om de haverklap in de media opdook. Dat vond hij nodig om volledige transparantie te bieden. Kerk en transparantie hebben nooit gerijmd, ook niet in Novell zijn levensgang.


Hij moedigde conversietherapieën aan voor homoseksuelen en nam er actief aan deel. Sinds Novell het “woke licht” heeft gezien doorbreken verschillende psychisch getekende slachtoffers van zulke bekeringsrituelen hun stilte. Het aantal klachten bij No es Terapia, de Spaanse vereniging tegen conversatietherapieën, is met 200% gestegen. De vereniging zag in januari dit jaar het levenslicht naar aanleiding van een rapport van de Verenigde Naties. Tot voor het onslag van de bisschop verzamelden ze slechts vijf getuigenissen. In de dagen nadien namen acht mensen contact op. De verklaringen dienen om onderbouwde klachten in te dienen bij het gerecht.


De ex-bisschop heeft ondertussen het nodige papierwerk aangevraagd om te trouwen voor de wet (niet voor de kerk) en hij is op zoek naar een job in de richting van zijn diploma van landbouwingenieur. Bronnen binnen het bisdom geloven dat hij bezeten is door de duivel en willen een duiveluitdrijving op hem uitvoeren.


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page