top of page
  • Wim Haghenbeek

De Facebook wachttoren van Barcelona

Bijgewerkt op: 8 mei

Je post op je Facebook profiel een foto of een link naar een artikel waarop wat menselijk bloot of bloed te zien is. Plots beslist een of ander algoritme dat de inhoud van je post niet conform de Facebook regels is en wordt de afbeelding grijs. Nadat je op de tab hebt geklikt waarmee je een tweede opinie kan aanvragen, is de kans groot dat iemand in Barcelona meekijkt.


Sinds enkele maanden huurt het Oostenrijkse callcentre CCC (Competence Call Centre) 9000m2 kantoorruimte in Torre Glòries in Barcelona. Deze kantoortoren van de Franse architect Jean Nouvel is sinds 2005 niet meer weg te denken uit de skyline van de Catalaanse hoofdstad. Na Essen en Berlijn is het de derde vestiging in Europa waar CCC voor Facebook fake news en ongepaste publicaties bestrijdt.


Het nieuwe callcentre in Barcelona maakt deel uit van de grootschalige oppoets operatie van het Facebook blazoen na het Cambridge Analytica schandaal. Dat Britse databedrijf gebruikte de profielen van 87 miljoen Facebookgebruikers om o.a. de verkiezingen in de VS, Frankrijk en Duitsland te beïnvloeden. Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, mocht het afgelopen lente gaan uitleggen in het Amerikaanse Congres.


Hij beloofde dat er tegen eind dit jaar meer dan 20.000 mensen wereldwijd in dienst van Facebook zouden toezien op de inhoud en veiligheid van het sociale netwerk.

De komst van CCC is lik op stuk voor apocalyptische critici die beweren dat de Catalaanse separatisten buitenlandse investeerders in Catalonië afschrikken. Het kosmopolitische Barcelona blijft een interessante visvijver voor klantendiensten die op zoek zijn naar talenkennis.


De fake news toren is ook een toren van Babel. Er wordt Noors, Frans, Catalaans, Spaans, Nederlands, Portugees, Deens en Zweeds gesproken. De meeste van de 500 mensen die er werken zijn aan de slag als community manager: moderatoren die inhoud onderzoeken die ingaat tegen de Facebook regels. Beledigingen, pesterijen, geweld, pornografie, zonder toestemming van derden gepubliceerde foto’s of teksten, intimidaties,…


Facebook Barcelona

Torre Glòries in close-up


Begin dit jaar lekten er in de media horrorverhalen uit van ex- CCC werknemers die voor Facebook in het callcentre in Berlijn aan de slag waren geweest. Velen konden de blootstelling aan de onophoudelijke bagger en rotzooi op het sociale netwerk niet meer aan en kloegen over een gebrek aan psychologische begeleiding. Daarom nodigden Facebook en CCC vorige week de internationale pers uit in Barcelona voor een PR offensief. De aanwezige journalisten kregen een inkijk in de werking van het callcentre en mochten er praten met enkele werknemers en Facebook managers. Het personeel heeft een contract van onbepaalde tijd, een medische verzekering, gratis fruit en drank en er is ook een legertje psychologen voorzien.


CCC betaalt startlonen die een stuk boven het gebruikelijke gemiddelde van de call centre sector liggen in Barcelona. 24.000 euro bruto voor Spaanstaligen, 25.000 voor Frans en 30.000 euro voor talen zoals Nederlands, extra’s voor nachtwerk en feestdagen niet inbegrepen. Er zit echter een addertje onder het gras van deze voor Spaanse normen aantrekkelijke lonen. CCC vraagt meer dan 100% flexibiliteit op het vlak van dienstroosters. De community managers werken in roterende 7 dagen op 7, 24 uur op 24 shifts. Benieuwd hoe de psychologen op de werkvloer dat motiveren aan het personeel.


0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page