In tijden waarin het Spaans gerechtelijk apparaat republikeinse Catalanen aan het verheffen is tot het martelaarschap trapt het nieuwe shirt van de nationale voetbalploeg op lange nationalistische tenen. Net zoals met het nieuwe hemd van de Rode Duivels gaat Spanje de retrotour op maar dan tien jaar minder ver in de tijd. De Spaanse voetbalbond koos voor een replica van het shirt waarmee La Roja het WK 1994 in de VS speelde. Een optische illusie doet de gemoederen echter oplaaien. De lijnen tussen de gele en de rode band zijn blauw. Hierdoor krijg je de indruk dat er een paarse strook staat. De vlag van de tweede Spaanse Republiek van 1931 tot 1939 bestond uit rood, geel en paars. De republiek werd op het einde van de Spaanse burgeroorlog omvergeworpen door Franco. De vlag is nog altijd populair bij anti-monarchisten. Op de koop toe neigt het nieuwe truitje door de aanwezigheid van het blauw ook een beetje naar het shirt van FC Barcelona.
De vlag van de tweede Spaanse republiek
De voor gisteren voorziene officiële persvoorstelling van de nieuwe uitrusting werd afgelast door de controverse die al twee dagen aan de gang was op de sociale media. De voorzitter van de voetbalbond gaf toe dat er hiervoor druk is uitgeoefend vanuit de allerhoogste regionen. Iñigo Méndez de Vigo, de minister van Onderwijs, Cultuur en Sport, zei in een interview dat de Spaanse ploeg al mooiere shirts heeft gehad. Adidas, sponsor en ontwerper van het nieuwe shirt, kwam met een perscommuniqué op de proppen waarin het benadrukte dat er nooit intenties zijn geweest om een politieke discussie uit te lokken. Toen de eerste foto’s van het nieuwe shirt in de media verschenen, liet Pablo Iglesias, de leider van de linkse partij Podemos, op zijn Twitter account weten dat het lang geleden is dat de Spaanse nationale ploeg nog in zo’n mooie uitrusting te zien was. Of het met zijn lof te maken heeft is niet duidelijk maar het omstreden textielstuk verkoopt ondertussen als zoete broodjes. Twee jaar geleden was Iglesias te zien in een truitje met de republikeinse kleuren tijdens een vriendenmatch in Madrid. Het t-shirt van een hypothetische nationale voetbalploeg van de republiek Spanje is een ware bestseller van de Madrileense winkel 198.
Pablo Iglesias in zijn favoriete Spaanse kleuren
Nationalisme, humor en zelfrelativering. Een ideaal huwelijk zal het nooit worden. Dat ondervindt Barça verdediger Gerard Piqué al enkele jaren sinds hij op Twitter en in interviews er openlijk voor uitkomt dat hij voorstander is van een onafhankelijke Catalaanse republiek. Sindsdien heeft hij het verkorven bij heel wat Spaanse voetballiefhebbers. Als de nationale ploeg in eigen land een wedstrijd speelt, wordt Piqué door een deel van het publiek uitgefloten telkens hij aan de bal komt. Verschillende van zijn ploeggenoten hebben al gevraagd om daarmee te stoppen omdat het repercussies heeft op het hele team. Het boegeroep tegen Piqué was nooit zo groot als tijdens de open training van La Roja de dag na het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober. Het sierde hem dat hij nadien aankondigde om te blijven opdraven voor Spanje tot en met het WK in Rusland omdat enkel dialoog tot een oplossing tussen Spanje en Catalonië kan leiden. In de onzekere dagen na het referendum haalde op het vlak van gezond verstand voor één keer brood en spelen het van de politiek.
Een van de door de Spaanse regering ingehuurde cruiseschepen in de haven van Barcelona om de Policia Nacional en de Guardia Civil te herbergen tijdens de week van het Catalaanse referendum. Mikpunt van spot.
Alternatief voorstel voor het nieuwe Spaanse truitje
Комментарии