top of page
  • Wim Haghenbeek

MANGO, de Ikea van de mode

Bijgewerkt op: 8 mei

Mango MNG Holding is na de Gallicische textielreus Inditex (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home en Uterqüe) de tweede grootste Spaanse textielexporteur.


Isak Andic, de oprichter van Mango, werd geboren in Istanbul uit een Joodse familie. Op 13 jarige leeftijd verhuisde hij naar Barcelona waar hij tussen zijn 16e en 17e de smaak voor mode te pakken kreeg toen hij als bijverdienste hemden en t-shirts uit Azië verkocht aan vrienden. Het succes dat hij hiermee oogstte, maakte in hem een ambitieuze ondernemer wakker. Hij opende een stand op een van de overdekte markten van Barcelona en jarenlang importeerde hij vrouwenkledij uit verschillende landen die hij doorverkocht aan winkels in heel Spanje.


In 1984 opende hij zijn eerste eigen winkel onder de naam Mango, als eerbetoon aan de gelijknamige vrucht die tijdens een reis in de Filippijnen zijn hart had gestolen. De allereerste Mango boetiek opende de deuren langs Passeig de Gracia, de Champs Elysées van de Catalaanse hoofdstad. Tijdens de volgende 12 maanden volgden er nog 4 nieuwe vestigingen in Barcelona en begon hij met de verovering van de rest van Spanje. Acht jaar later openden in Portugal de eerste twee winkels buiten Spanje hun deuren. Mango heeft nu na drie decennia in totaal 2731 winkels (eigen beheer en franchise) in 105 landen.


tienda-mango-644x362

Mango heeft de markt veroverd als een merk voor vrouwen die hun eigen stijl proberen te creëren en die mode als een vorm van zelfexpressie beschouwen. Sinds 2008 heeft het merk een mannencollectie toegevoegd aan zijn gamma, een assortiment voor kinderen van 0 tot 14 jaar, accessoires (handtassen, sieraden,…), sportkledij en een lijn grote maten voor vrouwen tot maat 54. De produktie van de kledij is in handen van Aziatische en Noord-Afrikaanse leveranciers.


92095_img299dutch_122_132lo-700x900
scarlett_1-500x696
29216_625x937

Net zoals grote concurrent Zara speelt het in de buurt van Barcelona gevestigde designer team heel kort op de bal van de hedendaagse, stijlvolle mode ontwikkelingen en brengt daarom ieder seizoen van het jaar een nieuwe collectie uit aan toegankelijke prijzen verpakt in een zweem van exclusiviteit. Reden waarom voor het lanceren van nieuwe collecties in zee wordt gegaan met bekende gezichten van verschillende nationaliteiten zoals in het verleden bijvoorbeeld de actrices Penélope Cruz en zus Monica, Elizabeth Hurley, Scarlett Johanson, Diane Kruger en Dakota Johnson ; modellen zoals Naomi Campbell, Christy Turlington, Eva Herzigova, Inés Sastre, Karolina Kurkova, Miranda Kerr of Milla Jovovich en (ex-) voetballers Zinedine Zidane en Gerard Piqué.


zidane_864910b

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page