top of page
  • Wim Haghenbeek

Montesa, cultlegende op twee wielen

Bijgewerkt op: 8 mei

De twee meest relevante moto’s van het Barcelonese merk Montesa ontstonden op de tekentafel van de ingenieur Leopoldo Milá. De mythische Impala zag het levenslicht in 1962 en de Cota zes jaar later. De Montesa Cota heeft sindsdien verschillende keren het WK trial gewonnen. Zijn miniscule zadel bovenop de benzinetank laat toe dat de rijder gemakkelijk rechtop kan staan om de stabiliteit van de motor te controleren. Als gevolg van zijn groot succes werd de Cota de laatste vier decennia veelvuldig gekopieerd door andere merken.


Montesa Cota, een referentie in de trial wereld


De tot de verbeelding sprekende Impala wordt ondertussen niet meer geproduceerd maar heeft een cultstatus verworven. Dit gegeerde verzamelaarsobject met een oerdegelijke tweetaktmotor onderging in de loop der jaren verschillende kleine aanpassingen. De benzinetank kreeg een andere vorm, de velgen met spaken maakten plaats voor lichtmetalen wielen, de uitlaatpijp en het stuur veranderden maar het comfortabele zadel voor twee personen, in de vorm van een viool, bleef altijd gelijk. Toen een journalist aan Milá vroeg waarom hij nooit de design van het zadel had veranderd, antwoordde hij dat hij tijdens zijn leven veel dingen had zien komen en gaan maar dat bij zijn weten de menselijke billen nooit waren veranderd. Een les in eenvoud tegen de absurde obsessie van het overdesign. De herkenbaarheid van de Impala verklaart het succes van deze moto. Niets veranderen is voor sommige succesprodukten creatiever dan vernieuwen om te vernieuwen.

montesa impala stuur

Montesa Impala, begeerde vintage


Bij wijze van publiciteitscampagne vertrokken op 4 januari 1962 de Spaanse kampioen motocross en 2 avonturiers met 3 prototypes van de Montesa Impala naar Kaapstad voor een heroïsche tocht dwars door het Afrikaanse continent: Operación Impala. Onder begeleiding van een Land Rover legden ze 20000km af tot de kust van Tunesië waar ze de boot namen naar Marseille en via Andorra keerden ze terug naar Barcelona waar ze als helden werden ontvangen. De impact van de Afrikaanse trip was zo immens dat Montesa besloot om het model niet Montjuïc (de berg in Barcelona waar het Olympisch stadion ligt) te dopen maar Impala. De eerste Impala’s rolden in juni 1962 van de band.


Operación Impala: van Kaapstad tot Barcelona via de Middellandse Zee


Ondanks het feit dat de Impala niet meer wordt gemaakt, blijft de moto een hit. In 1997 ontstond de Moto Club Impala die zich wijdt aan het in leven houden van de Impala legende. Hun jaarlijkse hoogtepunt is La Impalada: ieder jaar wordt er op een andere plek in Catalonië verzamelen geblazen waarna de honderden deelnemers op hun Montesa Impala in kolonne een route rijden. Onder hen ook veel buitenlandse Impala fanaten.


In 1987 nam Honda de produktie van Montesa over. Onder de naam Montesa Honda wordt alleen de Cota nog gefabriceerd.

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page