De vallei van de Aran ligt in de noordwestelijke uithoek van Catalonië, aan de grens met Aragon en Frankrijk, omringd door 3000 meter hoge Pyreneëntoppen en honderden meren. De eeuwenlange isolatie van het gebied heeft er voor gezorgd dat de 10.000 bewoners, verspreid over 9 gemeenten, in een andere culturele en politieke realiteit leven dan de rest van Catalonië. Het grootste deel van de bevolking praat Aranees, een variant van het Occitaans dat nog in bepaalde delen van de Pyreneëen en Zuid Frankrijk wordt gesproken. Catalaans en Spaans zijn de andere twee officiële talen. Sinds in 1948 een tunnel het gebied veel toegankelijker maakte vanuit het zuiden kende de regio een sterke economische en demografische groei dankzij het toeristisch potentieel van de streek.
Vrouw met Aranese vlag betoogt tegen de Catalaanse independentistas
De semi-autonome regio heeft dankzij een decreet, dat in 2015 werd goedgekeurd in het Catalaanse Parlement, recht op zelfbeschikking. Catalonië staat in tegenstelling tot Madrid wel open voor de “Spanje: natie van naties” gedachte. Door het decreet kan de Val d’Aran zelf zijn cultuurbeleid, taal en administratie beheren. Hierdoor hebben de Aranezen ook het recht om zelf over hun toekomst te beslissen mocht Catalonië zich ooit afscheuren van Spanje. De vallei lust helemaal niet wat er politiek wordt bekokstoofd in Barcelona. Het is de regio waar het minst stemgerechtigden kwamen opdagen voor het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017.
De Aranezen vrezen dat een mogelijke Catalaanse onafhankelijkheid catastrofale gevolgen zal hebben voor Baqueira-Beret, een van de meest exclusieve skistations van Spanje. Twee derde van de bevolking van de Val d’Aran is economisch afhankelijk van het wintersporttoerisme. Tijdens de winter verdrievoudigt de bevolking er in aantal. Tachtig procent van de bezoekers is bovendien niet Catalaans waaronder de Spaanse koninklijke familie die er kind aan huis is.
Het skioord Baqueira-Beret badend in de hoogtezon
De Val d’Aran heeft een sterke band met buurland Frankrijk. De Garonne rivier ontspringt in de Val d’Aran en stroomt via Toulouse naar de Atlantische Oceaan. Ook de lokale keuken is sterk Frans getint. Een uitstap uit de EU zou de logistieke navelstreng met Frankrijk doorknippen. Het bestuur van Val d’Aran heeft immers een sanitair akkoord met de ziekenhuizen van Toulouse. Met een ambulance ben je sneller in Toulouse dan in de hospitaals van de Spaanse steden Huesca in Aragon en Lleida in Catalonië. Een honderdtal Aranese jongeren studeren er aan de universiteit en Toulouse is ook de dichtstbijzijnde luchthaven.
Комментарии